עתון הרשת של עמותת PMI ישראל      

הפרופסור ממגדל השן האקדמי שהעיר את עולם התקינה
חוי שראל,אגף התקינה, מכון התקנים הישראלי
דר' אביגדור זוננשיין, יו"ר ועדה מרכזית לתקני ניהול ואיכות

אל צבי התוודענו במכון התקנים, כפי שנהג לספר בחיוך, כשיום אחד הוא נכנס לאגף התקינה, נמרץ וסקרן ושאל את מנהל האגף:" למה אין תקן ישראלי לניהול סיכונים?". על שאלתו זו הוא קיבל תשובה שרתמה אותו מיד למאמץ התקינה בתחום זה: "יוזמה מצויינת, למה שלא תיקח על עצמך את ניהול הועדה?".
כך הוקמה מחדש הועדה הישראלית לניהול סיכונים בהרכבה החדש, לאחר ששנים קודם לכן הוחלט על הקמתה אך הניסיון לאייש אותה במומחים מתחומים שונים מעולם לא צלח. אבל צבי לא נרתע, בעזרת מקצועניותו, נמרצותו, קסמו וקשריו חובקי התחום המקצועי כולו, הצליח תוך חודשים ספורים לרתום לוועדה זו מומחים מהשורה הראשונה ולהתניע את פעילותה ובימים אלה ממש עומד להתפרסם התקן הישראלי לניהול סיכונים ת"י 5300, פרי יוזמתו.
צבי רצה להנחיל לארגונים בארץ מתודולגיה סדורה של ניהול סיכונים. הוא ידע שדרושים לכך המון סבלנות, התמדה, הדרכה והכוונה. התקן היה אחד הכלים במאמץ המערכתי שלו בתחום זה. מכיוון שאת התקן הוא ייעד לארגונים קטנים כגדולים, מתחומי העיסוק השונים, היה חשוב לו שהתקן יהיה כתוב בשפה ברורה ופשוטה ושניתן יהיה ליישם אותו בקלות. באותה מקצוענות בלתי מתפשרת שלו הטבולה תמיד בחיוך צנוע וכובש, בנועם הליכות , בפשטות ומעל הכל בנמרצות ובחתירה למטרה ללא לאות הוא הצליח לפשר בין עמדות מנוגדות וגישות תקינה שונות ולהביא את הועדה בסופו של דיון סוער לקונצנזוס לגבי הדרישות בתקן. באותה קלילות, ספונטניות וחריצות הוא נרתם ללא היסוס גם לעבודת הוועדה הבין-לאומית שהחלה את צעדיה הראשונים בתחום זה בניצוחם של יו"ר אוסטרלי ומזכירות יפנית, ולגבש סביבו צוות פעילים ישראלים נוספים.
צבי אף הגדיל לעשות ופרסם מאמר ייחודי מצויין בכתב עת מקצועי בינלאומי על החלופות השונות לתקינת תהליכי ניהול סיכונים. מאמר זה משמש היום בסיס מדעי לכל יוזמות התקינה בנושא בעולם.

אנחנו במכון התקנים, קהילת האיכות בישראל וחבריו בוועדה, שקיבלנו את ההודעה על מותו בטרם עת עדיין המומים, כואבים ומתקשים לעכל את העובדה שדווקא הוא, איש מלא חיים ואוהב חיים, שכבש את כולנו בחיוך התמידי, השמחה הקורנת והאור בעיניים, איננו עוד.
זה מה שכתב לנו יעקב אדיב, נציג הקבלנים בוועדה כששמע על מותו:
אדם משכמו ומעלה שהבין את חשיבות הנושא. מקצוען שידע לנהל ישיבות, לקחת על עצמו החלטות, להקשיב ולהיעזר באחרים. כיום לא רואים עוד אנשים כאלה...חבל שלא זכה לראות את סיום הפעילות בה החל.

וזה אולי מבטא את התחושה של כולנו.
הערכנו אותך צבי ומעבר לכל,אהבנו אותך.
אתה חסר לנו, לכולנו, מאוד!

----------------------------------------------------------
חוי שראל,אגף התקינה, מכון התקנים הישראלי
דר' אביגדור זוננשיין, יו"ר ועדה מרכזית לתקני ניהול ואיכות

 

   

 
גליון מיוחד לזכרו של
פרופ' צבי רז
צבי רז ז"ל
1951-2007

 

 



   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

העמותה לניהול פרויקטים בישראל - רח' החשמונאים 100, ת.ד. 20312, תל אביב (במשרדי CPM)
טל: 03-960-0563 פקס: 03-568-6536 דוא"ל pmi@pmi.org.il